Kontaktirajte nas :    secretariat.vnlh@gmail.com

U:.S:.V:.A:.S:.

VELIKA NACIONALNA LOŽA HRVATSKE

DREVNIH PRIHVAĆENIH SLOBODNIH ZIDARA

UNIVERZALNO MASONSTVO DREVNOG I PRIHVAĆENOG ŠKOTSKOG OBREDA

O izgubljeni putniče, pronađi simbol koji će te dovesti do istine ...

VRIJEDNOST RAZVOJA TRADICIJE SIMBOLIZMA I RITUALITETA

 

Lože unutar Velike Nacionalne Lože Hrvatske rade s istim idealima, zajednički ujedinjene, na tradicionalan, ritualni i simbolički način.

Masoni pozivaju na  poštovanje Tradicije i to one koja nam donosi Svjetlost naših prethodnika, a ne puku nostalgiju za minulim vremenima. Svjetlost koja znači nove spoznaje i budi potrebu za stalnim rastom, usavršavanjem i težnjom da postanemo boljim ljudima.

Ritual priprema Braću i Sestre Reda za održavanje Radova u mirnom, gotovo meditativnom ozračju, prenoseći ih tako u jedan novi prostor mira i kontemplacije, zaštićen od buke i utjecaja vanjskog svijeta.

Upravo taj posvećeni prostor Hrama i ono što se u njemu zbiva jedna je od tajni Masona.

Rad Masona zasniva se na Simbolizmu drevnih graditelja katedrala i ne postoji jedan „Katekizam Simbola“ jer to nije znanje koje se jednostavno može naučiti i prenijeti, ovdje se radi o postupnom buđenju svijesti.

Simboli, koji su za Masone znakovi realizacije, skrivaju dublje značenje od onog očiglednog i neposrednog; neizbježnost koja je namijenjena dubokom proživljavanju i asimilaciji.

Promišljanje ih putevima spoznaje povezuje s ritualitetom  u Hramu  i drugim obredima koji sugeriraju jasnoću, omogućujući Masonu  nastavak puta prema najvišem dosegu: onome Poznavanja samog sebe.

Hram je dom u pravom smislu te riječi, gdje se održavaju Masonski Radovi, mjesto gdje vlada Sloboda, Jednakost i Bratstvo, kao plod i rezultat zajedničkog Rada.

Sudjelovanje na Radovima Lože nije samo obična, jednostavna aktivnost zato jer ne predviđa sudjelovanje gledatelja, nego samo učesnika; jedan Mason, u stvari,nikada ne slijedi trenutna prevladavajuća mišljenja, već nastoji dosegnuti smisao vlastitog života; ova obveza ima kao učinak promjenu pogleda Masona na samog sebe i na cijeli svijet.

Loža ne mora biti uniformno ujednačena, raznolikost je doista bitna; ona će biti toliko  skladnija koliko će biti Braće različite dobi, socijalnog položaja, kulture i spola.