U:.S:.V:.A:.S:.

VELIKA NACIONALNA LOŽA HRVATSKE

DREVNIH PRIHVAĆENIH SLOBODNIH ZIDARA

UNIVERZALNO MASONSTVO DREVNOG I PRIHVAĆENOG ŠKOTSKOG OBREDA

 

Kontaktirajte nas :    secretariat.vnlh@gmail.com

 

“300 godina Slobodnog Zidarstva. Stvarna Tajna”

 

od 22. lipnja - 7. siječnja 2018. godine

 Beč

 

To je izložba koja se ne odnosi samo na prigodnu proslavu 300-te obljetnice osnivanja Prve Velike Lože Engleske, već obrađuje višeznačnost društvenog fenomena Slobodnog Zidarstva u Engleskoj, Austro-Ugarskoj Monarhiji, Prvoj i Drugoj Republici Austriji, u poslijeratnoj Europi i svijetu.

 

Uz pomoć 150 historijskih objekata, brojnim instalacijama i medijskim intervencijama

prezentirane su pojedinosti Slobodnozidarskog djelovanja sve do vizualnih prikaza iz ritualnog i hijerarhijskog života Bratstva, emancipirajući tako sam fenomen Bratstva spram

senzacionalističkog nivoa teorija zavjere.

 

Koliko je izložba ozbiljno pripremana, govori i podatak, da su za izložbu korišteni predmeti i dokumenti iz fundusa Muzeja Velike Lože Engleske, Arhiva Velike Lože Austrije, kao i Austrijske nacionalne bibilioteke u čijoj se veličanstvenoj Svečanoj dvorani izložba i održava.

 

Osim toga, u Svečanoj dvorani Austrijske nacionalne bibilioteke nalazi se i stalni postav

knjižnice princa Eugena Savojskog, koja predstavlja nukleus Austrijske nacionalne bibilioteke. Izbor ishodišne točke austrijske intelektualne tradicije, kao mjesta obilježavanja 300-godišnjice proslave Slobodnozidarskog Bratstva, najbolje govori o uzvišenom položaju koje Slobodno Zidarstvo zauzima u intelektualnoj tradiciji Republike Austrije.

 

Kako je i područje današnje Republike Hrvatske stoljećima bilo integralni dio Habsburške

Monarhije, ova je izložba i za naše Bratstvo od posebnog interesa, ne samo zbog prigode 300

godišnje obljetnice Slobodnog Zidarstva u svijetu, već i zato što je to izložba koja slavi više od 200 godina Slobodnog Zidarstva na zajedničkim nam prostorima Monarhije.

 

Izložba “300 godina Slobodnog Zidarstva. Stvarna Tajna” u svojoj sveukupnoj intenciji nastoji

podvući kako se protiv teorija zavjere i lažne propagande najučinkovitije boriti istinom o Redu i djelovanju Njegovih članova.

 

POSJETI WEB STRANICU IZLOŽBE>