Contact us :    secretariat.vnlh@gmail.com

U:.S:.V:.A:.S:.

The Grand National Lodge of Croatia

of the Ancient and Accepted Freemasons

Universal Masonry of the Ancient and Accepted Scottish Rite

O' Lost traveler find thy symbol and your path ...

 VRIJEDNOST RAZVOJA TRADICIJE SIMBOLIZMA I RITUALITETA

 

Lože unutar VELIKE NACIONALNE LOŽE HRVATSKE rade s istim idealima, zajednički ujedinjene, na tradicionalan, ritualni i simbolički način.

Masoni pozivaju na  poštovanje Tradicije i to one koja nam donosi Svjetlost naših prethodnika, a ne puku nostalgiju za minulim vremenima. Svjetlost koja znači nove spoznaje i budi potrebu za stalnim rastom, usavršavanjem i težnjom da postanemo boljim ljudima.

 Ritual priprema Braću i Sestre Reda za održavanje Radova u mirnom, gotovo meditativnom ozračju. Prenoseći ih tako u jedan novi prostor mira i kontemlacije, zaštićen od buke i uznemirenosti vanjskog svijeta.

Upravo taj posvećeni prostor i ono što se u njemu zbiva jedna je od tajni Masona.

Rad Masona zasniva se na Simbolizmu drevnih graditelja katedrala i ne postoji jedan „Katekizam Simbola“ jer to nije znanje koje se jednostavno može naučiti i prenijeti, ovdje se radi o postupnom buđenju svijesti.

Simboli, koji su za Masone znakovi realizacije, skrivaju dublje značenje od onog očiglednog i neposrednog; neizbježnost koja je namijenjena dubokom proživljavanju i asimilaciji.

Testiranje ih unutarnjom stazom povezuje s ritualitetom Hrama i drugim obredima koji sugeriraju duboku jasnoću, omogućujući Masonu –Inicijantu nastavak puta prema najvišem dosegu: onome Poznavanja samog sebe.

Loža je dom u pravom smislu te riječi, gdje se održavaju masonski Radovi, mjesto gdje vlada Sloboda, Jednakost i Bratstvo, kao plod i rezultat zajedničkog Rada.

Sudjelovanje na Radovima Lože nije samo obična, jednostavna aktivnost zato jer ne predviđa sudjelovanje gledatelja, nego samo učesnika; jedan Mason, u stvari,nikada ne slijedi trenutna prevladavajuća mišljenja, već nastoji dosegnuti smisao vlastitog života; ova obveza ima kao učinak promjenu pogleda Inicijanta na samog sebe i na cijeli svijet.

Loža ne mora biti uniformno ujednačena, raznolikost je doista bitna; ona će biti toliko  skladnija koliko će biti bok uz bok osoba različite dobi, socijalnog položaja, kulture i spola.